Tarhananın Besleyici Özelliği Nereden Geliyor?
Geleneksel lezzetlerimiz arasında ilk sırada gelen tarhananın besleyici özellikleri nelerdir?
Bu yazımızın konusu tarhananın besleyici özelliği nedir? Diğer gıdalar arasında tarhananın farkları nelerdir? Bu konuları ele alacağız.
Tarhana hem yapımı hem içinde bulundurduğu besin öğeleri olarak gastronomi(yemek bilimi) açısından önemli bir gıda maddesidir. Tarhananın yapımı sırasında katılan gıdaların fermente olması onu mide ve sindirim başta olmak üzere bağışıklık açısından da değerli kılmaktadır. Yemek bilimi (gastronomi) uzmanları fermente olarak hazırlanan gıdaların diğer gıdalara göre vücuda daha faydalı olduğunu belirtikleri açıklamalarda özellikle fermente gıdalar olarak bilinen turşu, yoğurt, tarhanayı bol miktarda tüketmemiz gerektiğinin altını çiziyorlar.
Her öğünde mutlaka fermente gıdalardan tüketilmesi gerektiğine vurgu yapan uzmanlar fermente gıdalarda bulunan yararlı bakterilerin mide ve bağırsak sisteminde destekleyici bir mikrobiyotik ekosistem oluşturduğunu bu ekosistemin ise hastalıklara neden olan mikropların yenilmesinde etkili olduğunu belirtiyorlar.
Fermente Gıdaların Faydaları Nelerdir ?
- Kilo yönetimine, kemik sağlığına, beyin ve sinir fonksiyonlarına ve hatta ruh haline olumlu etkileri vardır.
- Fermente gıdaların kalp sağlığı üzerindeki olumlu etkileri vardır.
- Yüksek tansiyon, diyabet riski , inflamasyon ve obeziteye karşı olan olumlu etkileri vardır.
- Bunun yanında bazı probiyotik alt gruplarının LDL kolesterolün azaltmasında etkili olduğu düşünülmektedir.
- Fermantasyon sırasında, canlı bakteriler gıdaları parçalayarak yiyecekleri sindirmeyi ve besin maddelerini emmeyi kolaylaştırır. Fermantasyon, bazı sindirim işlerini yapar ve yiyecekleri daha sindirilebilir kılar. Bu, bağırsaklarımızın yiyecek içerisinde yer alan besinleri emmesini kolaylaştırır.
- Fermantasyon gıdaların besin içeriğini de arttırabilir. Örneğin, fermantasyon gıdada doğal olarak bulunmayan B vitaminlerini üretebilir.
- Fermantasyon bağırsak bakterilerini zenginleştirebilir ve insan mikrobiyomu üzerinde olumlu etkiler sağlar.
Yukarıdaki maddeleri çoğaltmak mümkündür. Fermente gıdalar sindirim sistemi üzerinde çok faydaları vardır. Peki bu fermente gıdaların isimleri nelerdir?
Fermente Gıdalar Hangileridir?
- Turşu
- Yoğurt
- Tarhana
- Peynir
- Kefir
- Sirke
- Şalgam
- Boza
Tarhananın besin değerleri
100 gram tarhanada 338,17 kcal enerji vardır. Toplam yağ oranı ise yok denecek kadar az 0,97 gramdır. Bu yağ içerisinde 0,73 gramı doymuş yağ miktarıdır. Tarhananın ana maddesi un olduğu için karbonhidrat oranı ise 74,39 gramdır. Şeker oranı 1,25 gramdır. Diyet lif oranı 6,69 gramdır. Protein oranı ise 14,65 gramdır. Tuz oranı ise (0,85gram – 2,13 gram) arasındadır.
Yukarıdaki tablodan da görüleceği gibi tarhana lif bakımından zengin enerji bakımından oldukça zengin geleneksel bir gıdamızdır.